Free Breathing/Ujjayii

Från första solhälsningen till det vi lägger oss och tar vila efteråt andas vi det som kallas för Free Breathing eller Ujjayii. Det innebär att inandning och utandning sker genom näsan. Andningen hörs som en svag susning i svalget och sker utan anspänning. Inandningen och utandningen är lika långa och andetaget flyter, dvs sker utan uppehåll. Man andas genom näsan eftersom det:

- Stärker hjärtat
- Värmer, fuktar och renar luften innan luften når våra lungor
- Ger större kontroll över andningen

Läs gärna mer om andning i Boken ”Breath” av James Nestor, i den svenska översättningen heter den ”Det perfekta andetaget”.

 ”If you can breathe you can do yoga” Krishnamacharya

Banhas

Tillsammans med Banhas (muskellås) värmer andningen, som lyfter och
sänker diafragman upp hela kroppen inifrån, vilket gör det behagligt och tryggt att tänja kroppen. Sköldkörteln aktiveras, det leder till att ämnesomsättning och kroppsvärme ökar vilket bidrar till utrensning och svettning. Andningen hjälper dig att hålla fokus — en lugn monoton andning ökar det meditativa tillståndet. Jämna djupa andetag genom näsan syresätter blodet bättre. Om musklerna känns spända hjälper andningen till att komma förbi det. Och så kan andningen hjälpa till att märka när vi anstränger oss för mycket… Blir andningen ansträngd eller högljudd, då vet vi att det är dags att backa, sakta ner och hitta tillbaka till det fria andetaget.

(kort) Andningsövning mot stress

När man praktiserar hemma själv och bara har 10-15 min kan
man göra några solhälsningar, delar av nedvarvningen och denna enkla
andningsövningen som Ashtanga Yogans guru Sharath Jois visar. Den är
också bra om man har högt blodtryck, behöver stilla sina tankar inför ett
möte eller har svårt att gå ner i varv på kvällen.