Anatomi ur ett yogaperspektiv med Sara Alenius
Kurs lör 29 och sön 30 jan som syftar till att genom teori och praktik gå igenom ett urval av vad som är viktigt att veta om anatomi som lärare och yogautövare.

Sara Alenius har praktiserat Ashtanga Yoga regelbundet sedan 2009, hon fascineras ständigt över hur mycket yogan ger i alla aspekter av livet. Sara blev auktoriserad av Shri K. Patthabi Jois KPJAYI  Mysore i Indien 2019. Hon reser regelbundet till Mysore för att praktisera med sin guru R. Sharath Jois. Hon har också gått Richard Freemans lärarkurs i Colorado, där hon fördjupat sig mer inom asanas, justeringsteknik, pranayama och filosofi.

Kurs indelad i fyra moduler:

1. Grundläggande anatomi
Vi går igenom olika strukturer vi har i kroppen, aktiva strukturer, så som muskler och bindväv/fascia samt passiva strukturer, så som skelett, leder och ligament. Vi pratar om vad vi har för olika slags leder och vilka rörelser de kan göra. Vi pratar om hur muskler, nervsystemet och andningen fungerar samt om rörelsekedjor och hur de påverkar oss i vår yogapraktik.

2. Nedre extremiteter (fot, knä och höft)
Vi tittar närmare på fotens anatomi, fötternas rörelsemönster och hälens hållning. Vi pratar om knäts anatomi, aktiva och passiva strukturer som påverkar våra knän och vad som är viktigt att tänka på i yogapraktiken för att främja knähälsa. Vi går igenom höftens anatomi med dess aktiva och passiva strukturer, vi lär oss om hur fot, knä och höft påverkar varandra.

3. Bål (bäcken, SI-led och rygg)
Vi går igenom bäckenets och SI-ledens anatomi, vi diskuterar bandhas både ur ett anatomiskt, yoga filosofiskt och energimässigt synsätt. Vi tittar närmare på ryggens anatomi, neurologi och muskler samt viktiga aspekter för rygghälsa i bakåtböjningar, framåtfällningar och vridningar.

4. Övre extremiteter (hand, handled, armbåge, skuldra och nacke)
Vi pratar om handens, handledens, armbågens och skuldrans anatomi samt aktiva och passiva strukturer som påverkar dessa leder. Vi tittar närmare på hur de påverkar varandra i rörelsekedjor och hur det visar sig i vår yogapraktik. Vi går igenom nackens anatomi och muskler samt vad som är viktigt i yogapraktiken och i vardagen för att främja nackhälsa.

Pris för ws båda dagarna: 960:-
Pris ws båda dagarna och Saras anatomibok: 1035:-

BOKA
Schema lördag 29 jan
Grundläggande anatomi 11.30–13.15
Paus 13.15–13.30.
Nedre extremiteter 13.30–15.15
Frågor och avslut ca 15.15—15.30

Schema söndag 30 jan
Bål 11.30–13.15
Paus 13.15–13.30.
Övre extremiteter 13.30–15.15
Frågor och avslut ca 15.15—15.30

Sara håller också i de ledda klasserna kl 09.00-10.30 samma dag, så går du på dem får du en fin start. Har du inte kort hos oss kan du köpa 3 ggr prova på för 280:- eller 2 veckor fritt för 380:- när du bokar klass.