Världshälsoorganisationen, WHO, beskriver hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande (inte bara frånvaro av sjukdom). För att arbeta med hälsa tittar den holistiska hälsan på hela människan i hela sitt sammanhang.

AYURVEDA & CIRKADISKA KLOCKAN MED ÅSA, LÖR 25 NOV. Just nu vimlar media av uttryck för den Cirkadiska klockan: kroppsklockor, nattfasta mm. Cirkadisk rytm betyder cirka ett dygn (circa diem). Ayurveda har i årtusenden föreskrivit vilka tider på dygnet som är optimala att äta, sova, arbeta, skapa, ha sex och mycket mer, det kallas Cirkadiska rytmer eller Body Clock. Kanske har vi missat denna uråldriga visdom, eller så litar vi inte på den förrän vi ser vetenskaplig forskning som validerar den (jag gillar validering). Läs mer om när forskning på *Cirkadiska rytmer fick Nobelpriset i Medicin 2017. Hur som helst så skapar det balans och välbefinnande när vi anpassar våra dagliga rytmer och energier med naturens rytmer och energier. (Precis som det är lättare att simma när det är flod och plocka snäckor vid ebb…)

Åsa Hermansson är Ashtangayogalärare och driver Ashtanga Yoga Shala på heltid sedan snart 10 år. Hon är också dipl. Ayurvedisk Hälsorådgivare utbildad på Ayurveda- Akademin Sthlm.

Läs om hur man forskar kring Cirkadiska rytmer på Karolinska Institutet:
”Därför ska vi lyssna på kroppens rytm”
”Cirkadisk rytm påverkar nästan alla funktioner i cellen”

Kort om Ayurveda Ayurveda är sanskrit och betyder kunskapen om livet. Ayurveda betraktar naturen och oss (som är en del av den) enligt de fem elementen. Låg energi och sjukdom uppstår genom obalans som får bestå över tid. Ayurvedan verkar tillsammans med skolmedicinen. Din hälsa och energi påverkas till stor del av dina vardagsrutiner, kost, relationer och möjlighet att arbeta med något som är meningsfullt för dig, därför är det viktigt även titta på och stötta förändringar i dessa utifrån din kropps- och sinneskonstitution, förebyggande och i samband med eventuell annan vård. 


Innehåll:
– de fem Elementen och de tre Doshorna/Kroppskonstitutionerna
Doshatest (mailas i förväg)
Vata (luft och eter) egenskaper, och hur vi skapar balans
Pitta (eld) egenskaper, och hur vi skapar balans
Kapha (jord och vatten) egenskaper, och hur vi skapar balans
Cirkadiska klockan* anpassa din rytm och energi efter naturens rytm och energi

När Lör 25 Nov, 11—12.30
Var: Ashtanga Yoga Shala Malmö, Generalsgatan 2
Lärare Åsa Hermansson
Pris 250:- Medlemmar 200:-
Boka


Du kan också boka workshopen till din yogastudio eller din arbetsplats.