Världshälsoorganisationen, WHO, beskriver hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande (inte bara frånvaro av sjukdom). För att arbeta med hälsa tittar den holistiska hälsan på hela människan i hela sitt sammanhang.

AYURVEDA & BODY CLOCK, Workshop lör 4 feb kl 11 – 12.30
Vad är Ayurveda? Och hur kopplar jag upp mig på universums energi?
Just nu vimlar media av kroppsklockor, nattfasta och andra uttryck för den Cirkadiska klockan. Ayurveda har i årtusenden föreskrivit vilka tider på dygnet som är optimala att äta, sova, arbeta, skapa, ha sex och mycket mer, det kallas Body Clock*. Kanske har vi missat denna uråldriga visdom, eller så litar vi inte på den förrän vi ser vetenskaplig forskning som validerar den (jag gillar validering). Läs mer om när forskning på *Body Clock fick Nobelpriset i Medicin. Hur som helst så skapar det balans och välbefinnande när vi anpassar våra dagliga rytmer och energier med naturens rytmer och energier.

Kort om Ayurveda
Ayurveda är sanskrit och betyder kunskapen om livet. Ayurveda betraktar naturen och oss (som är en del av den) enligt de fem elementen. Man delar upp elementen i tre kroppskonstitutioner eller Doshor; Vata (luft och eter), Pitta (eld), och Kapha (jord och vatten). Alla människor består av alla tre Doshorna, men i olika delar. Ingen konstitution är bättre än någon annan, men för en hälsosam och fungerande kropp och ett lugnt sinne, är det viktigt att alla tre är i balans. Sjukdom uppstår genom obalans som får bestå över tid.
Ayurvedan verkar tillsammans med modern medicin. Din hälsa påverkas till stor del av dina vardagsrutiner, din kost, dina relationer och din möjlighet att arbeta med något som är meningsfullt för dig, därför är det viktigt även titta på och stötta förändringar i dessa utifrån din kropps- och sinneskonstitution både förebyggande och i samband med eventuell annan vård eller medicin.


Innehåll:
– de fem Elementen och de tre Doshorna/Kroppskonstitutionerna
Doshatest (mailas i förväg)
Vata (luft och eter) egenskaper, och hur vi skapar balans
Pitta (eld) egenskaper, och hur vi skapar balans
Kapha (jord och vatten) egenskaper, och hur vi skapar balans
Bodyclock* anpassa din dagliga rytm och energi efter naturens rytm och energi
Årstiderna Hur vår kropp och vårt sinne påverkas av årstiden

Plats Ashtanga Yoga Shala, Generalsgatan 2
Lärare Åsa Hermansson
Pris Betala med ditt månads- eller klippkort. Är du ny kostar drop in 200:-
Datum 4 feb
Tid 11—12.30
BOKA